Ajatuksia ja yhteenvetoa kuluneelta syksyltä

Ajatuksia ja yhteenvetoa kuluneelta syksyltä

Syksy on kulunut yhdessä hujauksessa ja on ollut monin puolin hyvin opettavainen. Yrittämisen muuttuessa sivutoimisesta kokopäiväiseksi ja kesällä perustetun yrityksen alku- ja sesonkikiireet on tuoneet omat haasteensa ja välillä työn, etäopintojen, Antin satunnaisten työmatkojen ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ollut melkoista sumplimista ja säätämistä. Tuntuu, että moni asia on jäänyt paitsioon ja ilman etukäteissuunnittelua siitä olisi voinut tulla melkoista sekametelisoppaa.

Omien Pallari Design -tuotteiden kehittely on jäänyt syksyn aikana melko vähiin, ideoita kyllä on heitelty ilmaan ja laitettu listalle ylös, mutta aikaa niiden tekemiseen ei ole juuri ollut. Selväksi on tullut se, että yrittäjyys on elämäntapa ja että työ ja vapaa-aika on melko liukuva käsite ainakin meidän tapauksessamme. Työssä minua on aina motivoinut rahallista korvausta enemmän sen sisältö ja mielekkyys ja olen ollut valmis tekemään töitä menetettyä vapaa-aikaa kellosta tuijottamatta.

Selväksi on tullut se, että yrittäjyys on elämäntapa ja että työ ja vapaa-aika on melko liukuva käsite ainakin meidän tapauksessamme.

Usein myymälässä kuulen saman kysymyksen siitä, onko ihmiset löytäneet meidät hyvin. Myymälässä on asioinut kivasti ihmisiä ja olemme saaneetkin jo muutamia vakiasiakkaita. Maksetun somemainonnan ansiosta olemme tavoittaneet hyvin paikallista väkeä, mutta tärkeä markkinointiväylä on ollut meille myös puskaradio. Nyt lähempänä joulua varsinkin ihmiset ovat muistutelleet paikallisissa Facebook-ryhmissä, että on tärkeä tukea paikallisia yrittäjiä ja moni onkin tulleet asiakkaiden tekemien postauksien myötä katsomaan mitä meiltä löytyy. Tästä ilmaisesta markkinoinnista ja hyvästä palautteesta olemme hyvin kiitollisia. Verkkokaupan asiakkaita meillä on ollut Helsinkiä ja Oulua myöten, onpa myymälää  tultu katsomaan Vantaalta ja Turusta astikin. Korona ei ole liiemmin vaikuttanut toimintaamme, mutta olemme varautuneet ja tehneet suunnitelmia siltä varalta, että tilanne vielä tästä muuttuu ja tulee rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa myös meidän aukioloomme. Arjessa maailman tila on näkynyt enemmän. Esimerkiksi koko perheen liikkuminen väkijoukoissa ja kaupassa käynti on ollut rajoittuneempaa. Useimmiten kauppareissut olemme hoitaneet vuorotellen vasta lasten mennessä nukkumaan.

Marraskuun lopulla, kun tuotteiden valmistajilta tuli täydennyksiä ja uusiakin tuotteita joulumyyntiä varten, verkkokaupan tilauksia ja Pallari Designin tilaustöitä alkoi olla enemmän, sai postista noutaa tai viedä lähetettäväksi paketteja lähes päivittäin. Meille tuli pari uutta yhteistyökumppaniakin ja lisäksi opettelin vielä ottamaan verkkokauppaa haltuun. Onneksi tuota härdellivaihetta kesti vain sen pari viikkoa ja tuntuu, että mitä lähemmäksi joulua on tultu, sitä enempi on kiire alkanut helpottaan.  Nyt kun verkkokaupan päivitys ja tuotteiden lisääminen onnistuu meikäläiseltäkin, on helppoa myymälätyön ohessa pitää verkkokauppaa ajan tasalla. Tällä hetkellä myymälän kassajärjestelmä ja verkkokauppa kun ei keskustele keskenään, on sitä päivitettävä manuaalisesti. Tähän toivottavasti tulee muutos ensi vuoden alkupuolella.

Nyt viimeisten parin viikon aikana on ollut kivan vilkasta niin myymälässä kuin verkkokaupassakin ja hyllyt alkavat olla tyhjiä sesonkituotteista. Välillä on ollut vaikeaa ennustaa tuotteiden menekkiä, kun jollain viikolla jokin tietty saippuatuoksu saattaa olla paljon ostettu ja toisella viikolla joku muu. Monesti postin toimintaa mollataan, mutta meillä ainakin on tuotteiden valmistajilta paketit tulleet nopeasti perille ilman isompia ruttuja. Ulkomailta odotettu pyyheklipsuja sisältävä pakettikin löysi viimein perille muutaman kuukauden maailmankiertueensa päätteeksi.

Täysin löhöilyksi ei tuo vajaan parin viikon tauko työstä ei jää, sillä tarkoituksenani on paitsi lukea opintoihin liittyvää kirjallisuutta, myös tehdä muutamia tehtäviä Trelloon. Myös kotisivuja täytyy päivittää ja tehdä tilauslistoja tuotetäydennyksistä. Työn ja opiskelun lisäksi aikaa jää kyllä ulkoiluun, leipomiseen ja muuhun yhdessäoloon perheen kanssa. Ehkä joululomalla löytyy aikaa myös niiden Pallari Designin uusien tuotteiden kehittelyyn.

Trello on verkkopohjainen alusta, jonne keräämme aineistoa opintojen näyttöjä varten. Näkymä muodostuu erilaisista listoista liiketoimintasuunnitelman osa-alueiden mukaisesti. Listojen kortit on värikoodattu tutkinnon osien mukaan; punaiset kortit tarkoittavat yritystoiminnan suunnittelua, siniset yritystoiminnan käynnistämistä, vihreä myyntiä ja markkinointia… Nyt joululoman tavoite on keskittyä punaisiin kortteihin. Trellon kansiot näkyvät  paitsi minulle, myös kouluttajillemme sekä mentorilleni, jonka olen kutsunut Trelloon. Ennen näyttöä aineisto jaetaan myös arvioijalle. Trello vaikuttaa sen verran näppärältä , että olemme suunnitelleet ottavamme sen myös yrityksellemme käyttöön. Sinne on kätevää luoda liiketoimintasuunnitelma budjettilaskelmineen, markkinoinnin vuosi- ja kuukausikalenterit, luoda erilaisille projekteille kansioita ja myöhemmin ehkä myös käyttää perehdytyskansiona.

Kuluneena syksynä yrittäjän ammattitutkinnon verkkotapaamisissa on käsitelty yritystoiminnan kehittämiseen ja analysointiin liittyviä opintoja sekä myynnin ja markkinoinnin osion asiat. Meillä on ollut vierailevien ammattilaisten luennot kirjanpidosta ja yrittäjän vakuutusturvasta. Etämiitit on olleet antoisia ja olen saanut niistä paljon uusia asioita pohdittaviksi. Aiheisiin liittyvät diat olen tulostanut ja etämiiteissä on syntynyt paljon muistiinpanoja, joihin on ollut hyvä palata myöhemmin. Usein nämä materiaalit ovat kulkeneet repussa mukanani töihin ja olen niitä silmäillyt, mikäli aikaa on ollut. Muistikirjaani olen tehnyt aiheisiin ja tehtäviin liittyviä muistiinpanoja ja hahmotellut tehtävien kirjallista muotoa. Maanantain vapaapäivinä olen  palannut näihin muistiinpanoihin ja työstänyt niitä tietokoneen ääressä. Tehtävät on olleet käytännönläheisiä ja lukulistalla olevat kirjat mielenkiintoisen kuuloisia. Lukemisesta ei tosin ole tullut juuri mitään, sillä tuntuu ettei sille ole löytynyt aikaa ja siksi olenkin uusinut kirjastosta lainaamieni kirjojen laina-aikaa aina eräpäivän lähestyessä. Latasin puhelimeeni myös Ellibs-sovelluksen, josta voi lainata ja ostaa e-äänikirjoja ja e-kirjoja.

Aiemmin en ole kuunnellut lainkaan aikuisille suunnattuja äänikirjoja ja minulla oli ennakkoluuloja niiden kuuntelua kohtaan. Luulin, että niiden kuuntelussa en pääse niin hyvin tällaiseen tietopohjaiseen aiheeseen sisään kuin lukiessa ja ulkoiset häiriötekijät vaikeuttaisivat kuuntelukokemusta. Tämä luulo osoittautui vääräksi Melina Niemen Menestyksen portaat -äänikirjaa kuunnellessa. Kuuntelin sitä myymälässä eräänä hiljaisempana päivänä. Vaikka kuuntelu keskeytyikin monta kertaa asiakkaiden vuoksi, oli kuuntelua helppo jatkaa ja sisältöön pääsi uudelleen hyvin kiinni. Kuuntelu antoi minulle myös vapaat kädet muuhun tekemiseen; sisustuskorin virkkaamiseen ja muistiinpanojen tekemiseen. Kirjasin ylös paljon ranskalaisin viivoin sanoja tai lyhyitä ajatuksia ja sitaatteja. Näihin muistiinpanoihin on helppo palata myöhemmin ja palauttaa mieleen kuultuja asioita. Silloin voi myös pohtia sitä, miksi on kirjannut jonkin asian ylös. Menestyksen portaat-äänikirja antoi paljon hyviä näkökulmia ja herätti innostusta ja ajatuksia. Myös mindfulness on aihe, johon aion perehtyä lisää.

Vaikka Melina Niemi onkin mentaalivalmentaja ja on työskennellyt paljon urheilijoiden kanssa, voi monet hänen ajatuksistaan mieltää yrittämiseen sopiviksi. Melina Niemi on toiminutkin monen yrityksen sparraajana ja häneltä on ilmestynyt myös Johtamisen portaat -kirja, jonka aion ottaa luettavaksi tai kuunteluun myöhemmin.

Aiemmin en ole kuunnellut lainkaan aikuisille suunnattuja äänikirjoja ja minulla oli ennakkoluuloja niiden kuuntelua kohtaan.

Toinen kuuntelemani kirja on Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa. Pidin sen tarinallisuudesta ja siitä, että Sadun ja Hannen omien kokemusten lomassa oli myös muita yrittäjätarinoita. Jokaisen luvun jälkeen oli hyviä pohdintatehtäviä, jotka antoivat paljon ajattelemisen aiheita ja joista voi olla apua omien vahvuuksien ja “sen oman jutun” kartoittamisessa. Itsekin alanvaihtajana ja monia ammatinvalintatestejä tehneenä tiedän, että voi olla vaikeaa löytää sitä omaa polkua tai vaihtoehtoista alaa. Myös omien vahvuuksien ja taitojen kartoittaminen saattaa tuntua hankalalta. Sadun käytännön neuvot kivijalkamyymälän perustamiseen ja Hannen ajatukset työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä olivat hyviä ja omaan tilanteeseen sopivia. Muistikirjaan kirjasin monta hyvää ajatusta ja vinkkiä. Lisäksi kävin kurkkaamassa molempien blogeja ja aion ehdottomasti ottaa myös ne seurantaan.

Ensi vuodelle mielessä on muutamia ideoita ja visioita niin Bo hem Lifestylen toimintaan kuin Pallari Designiinkin liittyen. Mielessä on muutamia tuoteryhmiä, joihin tahtoisimme Bo hem Lifestylen valikoimia laajentaa ja olemmekin kartoittaneet yhteistyökumppaneita. Vuoden alussa kiinteistössä, jossa myymälämme sijaitsee, alkaa talotekniikan saneeraus. Remontti tulee vaikuttamaan meidänkin toimintaamme, mutta näistä sitten myöhemmin lisää, kun aikataulut ja remontista johtuvat haitta-ajat varmistuvat. Nyt rentoudutaan ja hengähdetään hetkeksi!

-Hely

Puhdetöitä ja valoa ikkunaan

Puhdetöitä ja valoa ikkunaan

Bo hem Lifestyle -myymälä on ollut avoinna nyt kolme viikkoa. Asiakkaita on käynyt kivasti ja vastaanotto on ollut positiivinen ja kannustava. Myös verkkokaupan puolella olemme saaneet muutamia tilauksia. Verkkokauppaan on nyt lisäilty melko lailla kaikki, mitä tämänhetkisestä tuotevalikoimasta sinne on tarkoituskin tulla.

Myymälän aukioloajat tuntuvat ainakin tällä hetkellä melko toimivilta. Täytyy kuitenkin antaa ajan hieman kulua, jotta saamme paremman käsityksen siitä, miten myymälää kannattaa pitää auki. Kuluneiden aukioloviikkojen aikana asiakkaita on tullut pian avaamisen jälkeen ja joinain päivinä myös lähempänä kiinnimenoaikaa. Omaan elämänrytmiin myöhäinen avaaminen sopii hyvin ja mielelläni myös pitäisin myymälän auki alkuiltaan saakka, jolloin myös työssäkäyvillä on mahdollisuus arkisin asioida myymälässä.

Pari viikkoa sitten paikallislehdestä tultiin haastattelemaan meitä eräänä tiistaina ennen myymälän aukeamista. Lehtijutun myötä yhä useampi ohikulkija uskaltautui sisälle myymälään asti, katsomaan ”millainen tämä uusi liike nyt on”. Meidät on yllättänyt mielenkiinto Facebookissa, jossa meillä on jo yli 200 seuraajaa. Osa toki on sukulaisia, ystäviä ja muita tuttuja, mutta on myös monia uusia asiakkaita sekä meille tuiki tuntemattomiakin. Hienoa on myös se, että postauksien peukuttamisen lisäksi moni on kommentoinut tai lähestynyt viestillä meitä. Instagramin puolella ei vielä ihan niin montaa seuraajaa ole, vaikka useimmat postaukset menevätkin molempiin some-kanaviin.

Olen niin iloinen näyteikkunasta. Edellisessä yrityksessäni Aurinkohuoneen Aarteilla sellaista ei ikäväkseni ollut. On ollut kiva koristella ikkunaa ja alussa melkeinpä joka päivä sinne lisäilinkin jotain tai vaihtelin tavaroiden paikkoja. Alun perin tarkoituksenani oli, että näyteikkunalla on tietyt peruselementit ja sesongin tai kuukausiteeman mukaan yksittäisiä juttuja vaihtuu. Nyt ikkunalla on vielä mm. niittykukkia, joita kävin poimimassa naapurikunnan maisemapellolta, pian on tarkoitus vaihtaa syksyisempi ilme ikkunaan. Ehkä näyteikkunan järjestelyinto laantuu alkuhuuman jälkeen. Pyrin välttämään töiden tekoa vapaapäivänäni sunnuntaisin, mutta joitakin asioita on aina pakko hoitaa myymälän  kiinni ollessa. Maanantaisin on ollut viikon toinen vapaapäiväni, mutta silloin olen hoitanut yrityksen kirjallisia töitä; lähetellyt sähköposteja, kirjoittanut blogia tai tehnyt materiaalitilauksia. Eräänä sunnuntaina kävimme laittamassa valoa ikkunaan ja siivoilemassa paikkoja.

Myös myymälässä jotkin tavarat hakevat vielä paikkaansa ja järjestys tuleekin vielä muuttumaan, kun loputkin jälleenmyytävistä tavaroista on saapuneet ja lisää hyllytilaa on hankittu. Hiljattain saapui iso paketillinen Naturetten kodin puhdistustuotteita ja täydennystä kosmetiikkavalikoimiin sekä paikallisen käsityöläisen neulomia villasukkia. Vielä on tulossa ainakin Ylöjärveläisen Lasipaja Sinisiiven lasifiguureja sekä Nuutajärveltä keramiikkaa. Lisäksi tahtoisin täydentää valikoimaamme vielä sisustus- ja käyttötekstiileillä tilan sallimissa puitteissa.

Usein silloin kun myymälässä ei ole asiakkaita palveltavana, tuotteita kuvattavana tai hyllyjä täydennettävänä, siivoilen myymälää ja teen pieniä ”puhdetöitä”; kokoan Pallari Design -korvakoruja, virkkaan sisustuskoreja tai koristelen näyteikkunaa. Nyt viime aikoina olen hyödyntänyt nämä hiljaiset hetket pääosin lukemiseen. Hain jokin aika sitten kirjastosta kaksi yrittämiseen liittyvää kirjaa. Nämä ovat olleet tänään alkavaan yrittäjän ammattitutkintoon liittyviä ”ennakkoläksyjä” ja toisen kirjan olenkin jo melkein lukenut. Kirja on minulla töissä, kun tiedän ettei kotona sen lukemiseen olisi aikaa.

Tänään tosiaan alkavat etäopiskelut ja syksyn opiskeluaikataulu selkiytyy. Etäopiskelujen myötä ainakin maanantait kuluvat etäluennoilla ja hiljaiset hetket myymälässä ainakin osittain opiskelutehtävien parissa.  Vielä on vaikeaa hahmottaa kaikkia uuden arjen tuomia muutoksia, mutta innolla odotan tulevaa syksyä!

-Hely

Alkuvalmisteluja

Alkuvalmisteluja

Viime kirjoittelusta onkin jo vierähtänyt reilu pari viikkoa. Päivätöidemme ohessa  olemme tehneet uuteen yritykseen liittyviä alkutoimia: on asioitu vakuutuksiin liittyvissä asioissa ja pankissa sekä tilitoimistossa. Lisäksi olemme käyneet yhdessä kasailemassa uusia huonekaluja myymälässä, itse olen kartoittanut mahdollisia jälleenmyyntiin tulevia tuotteita, niiden valmistajia ja lähetellyt heille sähköpostia. Antti on lisäillyt tuotteita verkkokauppaan, joka muuten on jo toiminnassa ja valmistanut oman Pallari Design-tuotemerkin tuotevarastoa. Lisäksi tein loppuvuodeksi kuukausittaiset mielikuvataulut, joihin olen kerännyt kuukausiin liittyviä mielikuvia, värejä ja tärkeitä päivämääriä tai lähiseudun tapahtumia. Ne toimivat apuna esimerkiksi markkinoinnissa ja tietysti itselle muistutuksena.

Myymälän avajaiset on virallisesti 22. elokuuta, mutta pidämme pienet ennakkoavajaiset elokuun alussa, jolloin on Valkeakosken markkinat. Myynnissä on omien Pallari Design -tuotteiden lisäksi myös joidenkin muiden valmistajien tuotteita. Ennen markkinoita on Voipaalan puoti vielä pari päivää avoinna ja tulevan viikonlopun aikana on tarkoitus tehdä myymäläpuolen tavaroiden muutto Valtakadulle ja täytellä hyllyjä myytävillä tuotteilla. Mainoksia täytyisi käydä kanssa jakamassa ennen varsinaisia avajaisia. Työ- ja varastohuone tyhjennellään sitten elokuussa hiljalleen. Eli paljon on vielä hommia tiedossa. Viime kerralla myymälässä käydessämme laitoimme ikkunaan valmistamamme somemittarin, joka kertoo Bohem Lifestylen seuraajien määrän Facebookissa.

Valtakatu on muuten aika naispainotteinen katu; sen varrelta löytyy mm. muutama kampaamo, jalkahoitola, leipomo-kahvila, kynsi- ja kauneusstudio, kangaskauppa, naistenvaateliike ja korumyymälä. Eli paljon palveluita naisille ja naisyrittäjiä. Uskommekin meidän myymälämme sopivan erittäin hyvin tähän ympäristöön.

-Hely

Näin syntyi Bohem Lifestyle

Näin syntyi Bohem Lifestyle

Koti, asuminen, sisustus, käsillä tekeminen, kotona oleminen, luonnonmateriaalit, ekologinen ajattelu, kestävä kehitys, uusiokäyttö, luonto, käytännöllisyys, rentous ja leikkisyys

Näistä arvoista lähdimme rakentamaan Bohem Lifestylea.

Pienyrittäjyys, lähiseudun tuotteet, paikallisen osaamisen arvostus.

Lisää asioita, joita yritystoiminnallamme tahdomme tukea

Yrityksen nimi Bohem lifestyle lähti sanaleikistä. Mietin, mikä sana tai termi sopisi kuvaamaan näitä meille tärkeitä arvoja. Pyörittelin mielessä erilaisia sanoja, niiden yhdistelmiä ja muunnoksia. Ekologisuus, koti, yksinkertaisuus, rentous ja kestävät arjen valinnat olivat niitä asioita, joita halusin nimen kuvastavan. Boho-tyyli kuvastaa hyvin omia arvojamme ja omaa tyyliämme. Englanti on usein käytetty kieli yritysten nimissä, mutta halusin nimen sopivan myös suomalaiseen arkikieleen. Jostain ruotsin kielen sanat bo (asua) ja hem (koti) putkahtivat mieleeni. Nämä kun laittaa yhteen tulee BoHem. Boheemi tyyli tuo mieleen hipit, etniset vaikutteet, vintagen ja luonnollisuuden.

Kun juttelimme yhdessä yhteisen yrityksen perustamisen alkusuunnitteluvaiheessa nimiasioista, heitin ilmoille myös bohemin. Se tuntui hyvältä molemmista ja logonkin suunnitelma syntyi vaivatta. Melko yhteinen näkemys meillä oli myös logon väreistä ja tyylistä. 

Ennen Bohem lifestylea meillä molemmilla oli omat toiminimet aputoiminimineen. Oma yritykseni valmisti koruja puusta, kivihelmistä ja hopeasta ja aputoiminimellä pidin puotia, jossa omien tuotteidemme lisäksi myytiin paikallisten käsityöläisten tuotteita sekä parin Pirkanmaalaisen valmistajan ekologisia tuotteita. Antti teki toiminimellä päivätyönsä ohessa suunnittelua ja valmisti aputoiminimellään mm. puisia korttikoteloita, solmioneuloja ja kelloja. 

Olimme usein keskustelleet yhteisen yrityksen perustamisesta jossain vaiheessa. Olimme myös pidemmän aikaa seurailleet kotikaupunkimme keskustan tyhjiä toimitiloja. Paria liiketilaa olimme käyneet katsomassakin. Kun sopiva toimitila löytyi, tapahtui yhteisen yrityksemme perustaminen hyvin nopealla aikataululla.

Jo ennen kuin yritysasiamme oli PRH:lla käsitelty, olimme jo suunnitelleet logot ja rakentaneet verkkosivuja verkkokauppoineen sekä perustaneet sometilit tulevalle yrityksellemme. Antin korttikoteloiden ja muiden tuotteiden sekä minun korujen valmistaminen jatkuu yhteisen tuotemerkin (Pallari Design) alla.

Bohem Lifestyle -myymälässä ja verkkokaupassa myytäviin tuotteisiin lukeutuu Pirkanmaalaisten pienyritysten valmistamien kynttilöiden, ekologisen kosmetiikan ja puhdistustuotteiden lisäksi koruja, asusteita ja sisustustuotteita, kuten kodintekstiilejä, ovikylttejä sekä käsityötarvikkeita. Sesonkiluonteisesti myynnissä on myös paikallisten käsityöläisten tuotteita. Etsimme aktiivisesti jälleenmyytäviä kotimaisia tuotteita, jotka sopivat meidän yrityksen arvoihin.

-Hely

Bohem Lifestyle Rakasta kotiasi
Valtakatu 19 37600 Valkeakoski | Y-tunnus 3145292-3 |
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}